Meetrapport geuremissies bij vleeskippen

Rapport
Datum  16.12.2021

Het onderzoeksproject KuikEmis is gestart op 01/09/2018. Binnen dit VLAIO LA-traject mikken de onderzoekers van ILVO en het Proefbedrijf Pluimveehouderij op de reductie van ammoniakemissies via een brongerichte aanpak. Er zijn drie pistes: het voeder, de ventilatie en managementstrategie├źn. Vanaf het najaar 2020 worden binnen dit project 6 rondes van vleeskuikens opgevolgd. Binnen deze rondes worden verschillende ammoniak-reducerende maatregelen uitgetest.

Naast de emissie van ammoniak moet de sector ook dringend op zoek naar betaalbare en haalbare geurreducerende maatregelen. Aangezien geurmetingen niet voorzien waren in het VLAIO LA-traject werd externe financiering gezocht om deze metingen te kunnen uitvoeren. De provincie West-Vlaanderen besloot hierop financiering te voorzien voor de uitvoering van geurmetingen tijdens 4 van de 6 rondes.

In Hoofdstuk 2 van dit rapport wordt een overzicht geboden van de proefopzet en de gebruikte methoden. De resultaten van de metingen worden besproken in Hoofdstuk 3. Hoofdstuk 4 en Hoofdstuk 5 behandelen respectievelijk de discussie en de conclusie.

Rapport geurmetingen Kuikemis_finaal.pdf1,1 Mb(pdf)

Project en doctoraten

Naar top